Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotoblog: Che Guevara, rum a doutníky

Rád se vracím na místa, kde mi bylo dobře. To, že jsem se mohl po letech vrátit na Kubu, považuji za přízeň osudu. Fortuna nad mým přáním nejspíš dlouze vzdychla, ale pak rezignovaně vydechla: tak si jeď.

 

Na Kubě se cítíte jako doma a není to tím, že jako taxíky tam jezdí skoro samé škodovky. Člověk tak nějak instinktivně cítí pohodu místních, kterou mají v povaze, jdoucí ruku v ruce s naprostou bezpečností. Ta je spolu s bezplatným školstvím, zdravotnictvím a 100% zaměstnaností tím málem, co místní vládní režim svým občanům nabízí. Přesto jsem měl při své první návštěvě Kuby, přeci jen pocit, že místní sice na vládu brblají, ale pak se objevil Fidel Castro, šest hodin řečnil a řečnil a lidé se znovu rozcházeli s pocitem, že na tom, co říkal, něco bude! Viva la revolutión!

Pro středoevropana s osobní zkušeností s komunismem skoro nepochopitelné. Skoro. Skoro proto, že známe historický kontext počátku kubánského režimu. Kuba je případ, kdy se Amerika přepočítala, kdy s falešně vlídnou tváří pomáhala Kubáncům k samostatnosti a kde nepomohly americké zkušenosti, učinila své korupce,samozřejmě také americká . Výsledkem byla překrásná, luxusní Havana, která vděčí za všechny své výškové budovy financím americké mafie. Plány tytéž mafie, které měly z Havany udělat Las Vegas Karibiku, byly dotovány miliardami amerických dolarů. Zatímco zbytek Kuby živořil nebo přesněji řečeno chcípal hlady. Čas pro Fidela a Che Guevaru. A že se nejednalo pouze o davovou psychózu hloupé a frustrované chudiny je zřejmé i z postoje Ernesta Hemingwaye, který na Kubě dlouho žil a veřejně sympatizoval s Che Guevarou.

Kuba dnes, v roce 2012? Lidé mohou jakž takž podnikat, rozumějte zaměstnávat až šest osob, pronajmout si pozemek nebo koupit nemovitost. Věci donedávna nemyslitelné. Každodenní realita místních jsou neskutečně nízké platy, lékaři berou 40 až 50 eur, jiná zaměstnání 15 až 20 eur. A ačkoliv má práci na Kubě každý, dobře se zde mají pouze veksláci, kterým nahrává dvojí měna, pesos pro místní a pesos convertiblos pro turisty. Díky spřátelené Venezuele, která dodává na Kubu ropu, se zlepšila energetická situace a proud už se nevypíná i třikrát denně jako dřív.

Z  pětadvaceti cukrovarů dnes funguje jediný, Kubánci totiž přestali cukr vařit a začali ho pálit. Kubánský rum je pojem. A to i přesto, že ty nejlepší rumy se z Kuby ani nevyváží. Naskytne-li se vám příležitost, ochutnejte třeba rum Santiago de cuba. Rum se tak spolu s doutníky a portréty Che Guevary stal hlavním kubánským vývozním artiklem.

A Havana? Tyto Benátky Karibiku, jak je někdy Havana vzletně označována, disponují jedinou opravenou čtvrtí pro turisty. Ačkoliv těm to zrovna vadí asi ze všech nejméně. Havana, v níž nebyly za posledních 60 let investovány žádné peníze do nemovitosti, vás překvapí dřevěnou dlažbou na ulicích starého města, budovami tak zchátralými, že na chvíli uvěříte, že jste ve válečné zóně i provizorními lešeními na domech přímo u parlamentu (ten je kopií amerického Kapitolu). I přes havarijní stav svých budov si Havana uchovala své charisma. Její zašlá krása je jasně patrná a podmanivá i pod nánosy urbanistického rozkladu. Havana je stejná jako život na Kubě, i přes nepopiratelné problémy a složitosti je opravdová, pro někoho velké zklamání a pro někoho srdeční záležitost. Záleží na vás.

Zato slavný taneční kabaret Tropicana, jehož tradice sahá do 40. let dvacátého století, je ukázkou dokonalosti. Dvouhodinová show, ve které se střídají všemožné druhy tance od salsy po výrazový a asi na 150 tanečníků v pestrých kostýmech je úchvatná podívaná. A kdyby byl někdo pořád nespokojený, pak ještě určitě neviděl moře. Protože tolik odstínů modré, které tady uvidíte snad nebudete umět ani pojmenovat a jakkoli se fotky z Kuby zdají být kýčovitě krásné, skutečnost je ještě úchvatnější.

Na cestu na Kubu bych vám dal jedno doporučení. Berte ji takovou jaká je, s tím dobrým i s tím špatným. Až režim, podle očekávání, za několik let padne, je dost dobře možné, že se i Kuba stane další karibskou zemí s hrstkou neuvěřitelně bohatých lidí a chudé většiny, a kdo ví, co to udělá s jejím nostalgickým šarmem. Ale její jinakost se zatím pořád cení...

 

A ještě pár fotek k tomu všemu...:

Autor: Jakub Pánik | čtvrtek 16.2.2012 7:01 | karma článku: 17,34 | přečteno: 1634x
  • Další články autora

Jakub Pánik

Andrej Babiš trénuje rétoriku pro krajské volby

Na svém blogu si ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nacvičuje témata před krajskými volbami 2016. Tentokrát se pustil do kritiky hospodaření nemocnic, které zřizují kraje.

14.3.2015 v 2:15 | Karma: 10,43 | Přečteno: 540x | Diskuse| Karlovy Vary

Jakub Pánik

Fotoblog: Z Chebu na slunný jih

Klikaté provensálské silničky jsou pro motorkáře tím pravý zážitkem. Stejně jako tamní kuchyně, která patří k nejlepším na světě.

31.5.2012 v 8:05 | Karma: 14,44 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Cestování

Jakub Pánik

Cesta do ekonomického pekla

Někdy si myslím, že na nás vláda testuje experiment s vařící se žábou. Voda v hrnci je už tak na 70 stupních Celsia a ministr Kalousek už v duchu jásá nad tím, co všechno Češi ještě vydrží...

16.12.2011 v 7:01 | Karma: 31,15 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Politika

Jakub Pánik

Do Barcelony nejen za fotbalem

Katalánská kráska láká svými památkami, gastronomií, módou i jedinečnou atmosférou. Ostatně inspiraci tady sbírá kde kdo. Gaudí, Dalí, Woody Allen i božský kanonýr Messi.

2.11.2011 v 18:30 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1809x | Diskuse| Cestování

Jakub Pánik

Sardinií na dvou kolech

Nečekejte turistického průvodce. I když tato část Itálie oplývá spoustou památek, její návštěva je především o intenzivních pocitech. A na motorce to platí dvojnásob.

26.9.2011 v 10:38 | Karma: 14,73 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...