Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se žije v Římě

Jsou města, o kterých člověk nepřemýšlí víc, než je nezbytně nutné. A pak jsou města, o kterých člověk sní. Že je Řím město plné památek víme všichni. Ale nezasnili jste se někdy o tom "Jak se asi žije v Římě?"

Jak se žije v Římě řidičům jsem zaregistroval na první křižovatce. Temperament místních nepřehlédnete ani náhodou. Červená na semaforu je jen návrh. Člověk přibrzdí a podle vlastního uvážení se jede dál nebo se stojí. Řidiči v Římě si tento benevolentní výklad pravidel silničního provozu mohou dovolit, tamní policie je opravdu velkorysá. Možná mají místní velkorysost v krvi, jejich každodenní život se odehrává v kulisách, kde se před tisíci lety rozhodovalo o osudech národů, které Řím ovládal. Sebevědomí, které je Italům tak vlastní, je snad inspirováno tím, že jsou potomky města, které svého času vládlo světu.

Forum Romanum je oblast, kde si můžete prohlédnout památky ze starověkého Říma, máte – li dost fantazie zkuste si zde představit ruch původních starověkých trhů, řečnění slavných rétorů a atmosféru tehdejších časů. Pak se vydejte procházkou po známé ulici Via Sacra, která Vás dovede ke Koloseu.

Člověk, který si chce Koloseum prohlednout musí mít času a trpělivosti nazbyt. To není náš případ, navíc několikahodinové fronty jako by Koloseu kradly to „něco“ z posvátné atmosféry, kterou tak trochu očekáváte, že na vás z této stavby dýchne. To vám ovšem Koloseum vynahradí po soumraku. Snad je to hrou stínů z nasvícení nebo tím, že lidé brebentící ve frontách to pro dnešek vzdali, ale Koloseum jsem měl vidět poprvé tak, jak jsem ho viděl tu březnovou noc.

Genius loci Vatikánu je naprosto odlišný od zbytku města. Jako by právě na tomto místě ulpělo víc z dramat historie než v celém městě. Švýcarská garda, osobní stráž papeže, zodpovědně a seriózně plní náplň své prestižní profese . Typická pestrobarevná uniforma gardistů je prý ušitá podle návrhu, který zpracoval samotný Michelangelo Buanorti. Posuďte sami….

Místo tradiční projevu papeže Urbi et orbi, honosná architektura chrámů, barvy i zpracování maleb a fresek je podívaná, která bezpochyby osloví i návštěvníky budoucích století. Přes všechnu krásu a uměleckou hodnotu těchto míst má člověk pocit, jako by se náhle ocitl daleko od onoho veselého, uvolněného italského Říma, jehož obyvatelé tolik kladou důraz na radost ze života. I mezi vřavou turistů cítíte, že zde je prostor k rozjímání.

Po prohlídce Vatikánu nahodile zamíříme do první kavárny, která nám padne do oka. Jestli je v Itálii něco hodně těžké, pak je to sehnat špatnou kávu v místních kavárnách. Od 60ti centů dostanete tradiční espresso, které má ten správný říz, prakticky všude. Pravda, Starbucks má i v Římě své příznivce, ale místní k nim rozhodně nepatří.

Čím víc poznávám místní kuchyni, tím více chápu pověstnou italskou lásku k životu, protože už jen jejich pokrmy jsou inspirativní zážitek. Vzhledem k tomu, že v Římě můžete při výběru restaurace stěží šlápnout vedle, je lepší nechat se vést vaší momentální náladou a intuicí. My jsme tímto způsobem z ulice mimoděk vběhli do restaurace La Teatro a nelitovali jsme. Při výborné večeři můžete sledovat divadlo na jevišti nedaleko vašeho stolu. Překrásný, nejen gastronomický, požitek.

Při večerní procházce starými uličkami se zastavte a zavřete oči. Cítíte ten teplý vzduch provoněný oregánem? to je Řím – město měst.

 

Autor: Jakub Pánik | úterý 4.5.2010 7:01 | karma článku: 20,39 | přečteno: 2567x
  • Další články autora

Jakub Pánik

Andrej Babiš trénuje rétoriku pro krajské volby

Na svém blogu si ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nacvičuje témata před krajskými volbami 2016. Tentokrát se pustil do kritiky hospodaření nemocnic, které zřizují kraje.

14.3.2015 v 2:15 | Karma: 10,43 | Přečteno: 540x | Diskuse| Karlovy Vary

Jakub Pánik

Fotoblog: Z Chebu na slunný jih

Klikaté provensálské silničky jsou pro motorkáře tím pravý zážitkem. Stejně jako tamní kuchyně, která patří k nejlepším na světě.

31.5.2012 v 8:05 | Karma: 14,44 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Cestování

Jakub Pánik

Fotoblog: Che Guevara, rum a doutníky

Rád se vracím na místa, kde mi bylo dobře. To, že jsem se mohl po letech vrátit na Kubu, považuji za přízeň osudu. Fortuna nad mým přáním nejspíš dlouze vzdychla, ale pak rezignovaně vydechla: tak si jeď.

16.2.2012 v 7:01 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1634x | Diskuse| Cestování

Jakub Pánik

Cesta do ekonomického pekla

Někdy si myslím, že na nás vláda testuje experiment s vařící se žábou. Voda v hrnci je už tak na 70 stupních Celsia a ministr Kalousek už v duchu jásá nad tím, co všechno Češi ještě vydrží...

16.12.2011 v 7:01 | Karma: 31,15 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Politika

Jakub Pánik

Do Barcelony nejen za fotbalem

Katalánská kráska láká svými památkami, gastronomií, módou i jedinečnou atmosférou. Ostatně inspiraci tady sbírá kde kdo. Gaudí, Dalí, Woody Allen i božský kanonýr Messi.

2.11.2011 v 18:30 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1809x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...