Florencie, gurmáni a falešná socha Davida
Návštěva Florencie by se totiž měla stát povinným výletem českých škol. Studenti by se zde naučili hodně o umění, renesanci, ale i o životě. Nám se to se ženou podařilo až o několik let později, ale za školáky tu s námi byl alespoň náš syn Matěj.
A rozhodně jsme nelitovali toho, že jsme vyjeli bez cestovky. Skvěle se nám totiž osvědčil průvodce z řady Lonely Planet – To nejlepší z Florencie. Památnými místy a zákoutími Florencie jsme tak procházeli podle naší nálady a chuti v příjemně poklidném rozpoložení. Ideální doba pro návštěvu Florencie je na podzim v září nebo říjnu anebo v jarních měsících duben - květen. Počasí je v tuto dobu příjemně teplé a počty turistů nižší.
V krajní časové tísni by mohla prohlídka Florencie začínat a končit právě v hotelu Baglioni. Ten je svojí střešní restaurací a zahradou proslavený a pravděpodobně by vás stálo mnoho úsilí najít druhé takové místo, kde u sklenky dobrého vína můžete pohledem klouzat po červených florentských střechách, dominantě Duomo i zvonici Campanile z takové perspektivy.
Při procházce po slavném mostě Ponte Vecchio nad řekou Arna jsme si uvědomili, že stihnout vše co Florencie nabízí není na jeden několikadenní zátah možné. Vyloučili jsme Galerii dell’Accademia s několikahodinovými frontami a já tak nadobro propásl šanci vidět originál Michelangelova Davida, ale tak nějak si stejně myslím, že Michelangelo by taky rád víc žil než čekal. A Davida jsme nakonec přece jen viděli, byť jeho kopii před akademií. Slovy našeho Matěje: “Byl tam, ale jen ten zfalšovanej.“
Ve Florencii je asi zcela běžné, že se najednou cítíte vším tím uměním a památkami přímo zahlceni. Vše se musí správně dávkovat. I estetika. Navíc v Itálii, kde vás krom uměleckého prožitku svadí zážitky kulinářské, je to tak jednoduché. Ačkoliv jsme se při toulkách městem důsledně vyhýbali předraženým kavárnám a restauracím v centru, rozhodli jsme se, že si vyhodíme z kopýtka a navštívíme vyhlášenou restauraci Enoteca Pinchiorri, jejíž toskánská kuchyně si vysloužila v Michelinově průvodci restauracemi své hvězdičky.
Že se jednalo o spontánní rozhodnutí snad ospravedlní fakt, že jsme přípravu podcenili. Před honosným sídlem restaurace se střídali dámy ve večerních róbách a muži ve smokinzích. Pán u recepce se nenechal vyvézt z míry tím, že vidí, někoho, kdo na sobě nemá večerní toaletu a smoking, ovšem z míry ho vyvedlo naše přání jít povečeřet bez rezervace. Impossbili! Nemožné.
A tak nám toto svaté místo italské gastronomie zůstalo uzavřeno i se svou sklepní zásobou 80.000 lahví vín.
Florencie navždy zůstane městem renesance, Medicejských a městem umělců. Galerie Uffizi , která je nejstarší galerií na světě, bazilika di Santa Croce, Leonardo da Vinci, Dante Alighieri, Michelangelo, Machiavelli, Savonarola a jiní tvoří historické dědictví tohoto města.
O čem vás ale Florencie poučí nejvíc je radost ze života, protože tady se život vášnivě vychutnává na každém kroku. Někdo ho tu oslavuje obdivem k památkám, někdo u dobrého jídla, někdo temperamentním rozhovorem se zelinářem, někdo svým chic upraveným zevnějškem a někdo zrovna fandí místní Fiorentině. Stačí si jen vybrat.
Jakub Pánik
Andrej Babiš trénuje rétoriku pro krajské volby
Na svém blogu si ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nacvičuje témata před krajskými volbami 2016. Tentokrát se pustil do kritiky hospodaření nemocnic, které zřizují kraje.
Jakub Pánik
Fotoblog: Z Chebu na slunný jih
Klikaté provensálské silničky jsou pro motorkáře tím pravý zážitkem. Stejně jako tamní kuchyně, která patří k nejlepším na světě.
Jakub Pánik
Fotoblog: Che Guevara, rum a doutníky
Rád se vracím na místa, kde mi bylo dobře. To, že jsem se mohl po letech vrátit na Kubu, považuji za přízeň osudu. Fortuna nad mým přáním nejspíš dlouze vzdychla, ale pak rezignovaně vydechla: tak si jeď.
Jakub Pánik
Cesta do ekonomického pekla
Někdy si myslím, že na nás vláda testuje experiment s vařící se žábou. Voda v hrnci je už tak na 70 stupních Celsia a ministr Kalousek už v duchu jásá nad tím, co všechno Češi ještě vydrží...
Jakub Pánik
Do Barcelony nejen za fotbalem
Katalánská kráska láká svými památkami, gastronomií, módou i jedinečnou atmosférou. Ostatně inspiraci tady sbírá kde kdo. Gaudí, Dalí, Woody Allen i božský kanonýr Messi.
Jakub Pánik
Sardinií na dvou kolech
Nečekejte turistického průvodce. I když tato část Itálie oplývá spoustou památek, její návštěva je především o intenzivních pocitech. A na motorce to platí dvojnásob.
Jakub Pánik
Fámy o strašlivé anglické kuchyni
Londýn žije, a je opravdovým kosmopolitním centrem Evropy. A má své nesporné kouzlo, kterému není vůbec těžké propadnout. High society, underground, etnies, galerie, muzea, památky, bary... Londýn žije ve dne i v noci.
Jakub Pánik
Jak se žije v Římě
Jsou města, o kterých člověk nepřemýšlí víc, než je nezbytně nutné. A pak jsou města, o kterých člověk sní. Že je Řím město plné památek víme všichni. Ale nezasnili jste se někdy o tom "Jak se asi žije v Římě?"
Jakub Pánik
Víte jak voní tymián?
Skvělý francouzský autor Marcel Pagnol ve své knize“ Jak voní tymián“ vzpomíná na svůj rodný kraj Provence jako na nejkrásnější místo na světě. A právem. I nám Provence připadala jako ráj. Obzvlášť po jízdě švýcarských dálnicích...
Jakub Pánik
Za Kmotrem do Corleone
5000 kilometrů za týden nezní jako pozvánka k příjemné projížďce. Pokud se ovšem nejedná o jízdu na motorce, kterou zbožňujete. A trasa „Cheb – Sicílie a zpět“ byla tak lákavá...
Jakub Pánik
Andalusie, země slunce a památek
"Život se má žít- nejenom pořád někam zdrhat," napadlo mě při pohledu na obyvatele Andalusie vychutnávající si odpolední kávu a spokojeně jsem se protáhl. "Tak tady jsme správně," prohodil jsem ke zbytku osazenstva naší premiérové výpravy. A nebyla to výprava ledajaká...
- Počet článků 12
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1883x
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Motorkáři CH - Vše co má dvě kola na Chebsku
- Motorkáři.cz - Vše co má dvě kola
- Travelon - Užitečné informace o cestování
- O cestování - Užitečné informace o cestování
- Moto 365 - Vše o motosportu i něco navíc